Glasblaaskunst op Malta

Bekijk accommodaties Op Malta
Glasblaaskunst op Malta

Wie een vakantie boekt naar Malta, heeft hoogstwaarschijnlijk een bepaald doel voor ogen. Malta is een schitterend eiland met een cultuur die tot ver voor de bouw van de Egyptische piramides teruggaat. Op een vijftal plekken zijn duizenden jaren oude tempels te zien en de architectuur in Valetta, Mdina en andere steden is adembenemend. Je kunt natuurlijk ook gaan vanwege het mooie weer en de mogelijkheden om te snorkelen of duiken. Zoals velen voel je wellicht ook de behoefte om authentieke souvenirs mee te nemen. Malta biedt je écht iets unieks: de prachtige creaties die met traditionele glasblaaskunst worden gemaakt. 

Maltees glas - traditie en schoonheid

Maltees glaswerk staat internationaal in zeer groot aanzien. De ontwerpen, zowel de klassieke als de moderne, vallen op door hun glans, hun verrassend kleurgebruik en hun vaak ingewikkelde patronen. Bij de vervaardiging maken de kunstenaars gebruik van meerdere technieken, vaak in de vorm van teamwork. Elk stuk Maltees glad wordt met de hand gemaakt en geen enkele is hetzelfde. De Maltese glaskunstenaars maken niet alleen gebruik van traditionele technieken zoals glasblazen of het zogenaamde 'fusion', een techniek die de Romeinen ook al toepasten. Ook om innovatie, qua techniek en ontwerp, staan ze terecht goed bekend. Wie eenmaal de schoonheid van Maltees glas heeft gezien, weet hoe eindeloos de mogelijkheden zijn van dit schitterende materiaal.

Lokale arbeid, internationale allure

Het succesverhaal van de glasblaaskunst op Malta begon in 1968, toen Joseph Said Mdina Glass oprichtte. Mdina Glass is genoemd naar de oude middeleeuwse hoofdstad van Malta, Mdina. Al snel onderscheidde Mdina Glass zich door haar innovatieve creaties en het succes waarmee ze haar producten ook internationaal wist te verkopen, zeker toen ze een aantal Italiaanse experts in dienst nam. Een van de hoogtepunten was de glazen versiering om de topontmoeting tussen George Bush en Michael Gorbatsjov luister bij te zetten. Naast pure decoratiestukken maakt Mdina Glass vazen, schalen en andere gebruiksvoorwerpen van glas. Voor hun lampen maken ze gebruik van een oude Italiaanse techniek met borosilicaatglas, wat verrassende en unieke lampen oplevert.

Sinds het succes van Mdina Glass zijn er meer glasblaaskunstenaars die op Malta faam maken. Speciale aandacht verdienen Phoenician Glass en Mtarfa Glass. Wie eens een kijkje wil nemen hoe Maltese glasblaaskunst wordt gefabriceerd, kan het beste naar het dorpje Ta'Qali gaan, twee kilometer buiten de stadsmuren van Mdina. Hier vind je een verlaten vliegveld waar de hangars zijn omgebouwd tot werkplaatsen voor Maltese handwerklieden, waaronder de drie genoemde glasmakers.

Een uniek en persoonlijk cadeau

Bij diverse winkels en juweliers op Malta kun je Maltese glasblaaskunst aanschaffen. Mdina Glass biedt haar producten wereldwijd aan in hun webwinkel. Zoek je iets unieks, voor jezelf of als cadeau? Denk dan eens aan Maltese glaskunst. Je zult er geen spijt van krijgen.

Deel dit bericht

Ja? Is Malta jouw bestemming?
Bekijk accommodaties Op Malta