De geheimen van Malta die je moet weten

Bekijk accommodaties Op Malta
De geheimen van Malta die je moet weten

Wie denkt dat een eiland ter grootte van de provincie Utrecht een leuke vakantiebestemming is die snel ontdekt kan worden, komt op Malta bedrogen uit. Malta is wat oppervlakte betreft inderdaad overzichtelijk. Maar de duizenden jaren geschiedenis en bewoning door diverse volkeren heeft hele bijzondere sporen achtergelaten. Een aantal zijn bekend, maar andere mag je gerust geheimen noemen. Geheimen die erom vragen ontdekt te worden. Ben je geïnteresseerd in een ontdekkingsreisje?

Ruïnes, duizenden jaren oud

Malta kent zes tempelcomplexen, alle gebouwd in een soort hoefijzervormige of niervormige vorm. Wie ze gebouwd heeft is nog onbekend. We kennen alleen deze tempels en kunstvoorwerpen die ze hebben achtergelaten. Wie rondwandelt door de tempels van Ġgantija, Tarxien, Skorba, Mnajdra, Ta' Ħaġrat of Ħaġar Qim, gaat duizenden jaren terug in de tijd. Gebouwd in de periode 3600 tot 2500 voor Christus en daarmee ouder dan de beroemde piramides bij Cairo, geven ze je een unieke blik op een lang vervlogen verleden, dat nog vele van haar geheimen moet prijsgeven.

Ħal Saflieni Hypogeum

Het ligt gewoon onder een woonhuis in het kleine stadje Paola. Een ondergronds complex van meer dan 500 m2, dat waarschijnlijk én een tempel én een begraafplaats was. Het is gebouwd in dezelfde tijd als de beroemde tempelcomplexen en is toegankelijk voor publiek. Maar wel in kleine groepjes en onder begeleiding. In het hypogeum zijn een aantal kunstvoorwerpen gevonden, zoals het beeld van de slapende vrouw, die nu in het archeologisch museum van Valetta tentoongesteld worden. In 1902 werd het per toeval ontdekt door iemand die op eigen grond een waterput wilde aanleggen. Een van de meest frappante ontdekkingen, die door velen als echt mysterie wordt gezien, zijn de skeletten van mensen met een duidelijk langere schedel. Sommigen zien ze als buitenaards, maar DNA-onderzoek heeft aangetoond dat ze honderd procent menselijk zijn. Waarom ze hun schedels anders gevormd hebben, dat blijft nog een geheim.

De Heilige Bom van Mostar

In de stad Mostar staat een prachtige koepelvormige kathedraal die op zich al een bezoek waard is. Het is vooral het aparte heilige relikwie waar een verhaal achter zit. Tijdens de oorlog was de halve stad verzameld in gebed. Plotseling viel er een Duitse vliegtuigbom door de koepel. Tot ieders verbijstering explodeerde hij niet. Elke gelovige wist het toen: dit was een teken van God. Dit moest er wel op wijzen dat de Geallieerden de oorlog zouden winnen. De bom, wel ontdaan van zijn ontstekingsmechanisme, is nu een heilig relikwie in de kathedraal en voor iedereen te zien.

Het zijn er maar drie. Geloof ons maar, Malta herbergt nog veel meer geheimen. Boek je vakantie naar dit mooie eiland en ontdek er zelf nog tientallen.

Deel dit bericht

Ja? Is Malta jouw bestemming?
Bekijk accommodaties Op Malta